pl
Godziny otwarcia:
WT:10:00-17:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00-17:00
ŚR: 11:00-19:00
CZW: 10:00-17:00
PT: 10:00-17:00
SOB: 10:00-18:00
ND: 12:00-17:00
Godziny otwarcia:
WT:10:00-17:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00-17:00
ŚR: 11:00-19:00
CZW: 10:00-17:00
PT: 10:00-17:00
SOB 10:00-18:00
ND: 12:00-17:00
pl

Aktualności

Blog
30.05.2018 Dziki bez znów na fali Autor: Bartek Kieżun Kwitnie zazwyczaj na przełomie maja i czerwca. Jego białe kwiaty mają upojny aromat. W wielu społecznościach ten dorastający nawet do dziesięciu metrów krzew był uznawany za święte drzewo. Mowa o dzikim bzie! Rosnący dziś powszechnie w całej Polsce bez był opisywany już w starożytności. Tacyt w Rocznikach relacjonuje rzymskie pochówki, podczas których... View Article
Blog
26.04.2018 Kołacz niejedno ma imię… Autor: Justyna Laskowska – Otwinowska W językach słowiańskich powszechnie występuje słowo kołacz, będące nazwą specjalnego, wykwintnego ciasta. W Polsce kojarzymy je z okrągłym wypiekiem weselnym, zwanym też korowajem. Tradycyjny weselny kołacz, w przeciwieństwie do pieczywa codziennego, wykonywany był z najlepszej gatunkowo mąki pszennej i był pięknie ozdabiany licznymi figurkami z ciasta, głównie ptaszkami, kwiatkami, kłosami.... View Article
Blog
19.04.2018 Peperoncino Autor: Bartek Kieżun Każdy dom, każde mieszkanie i każdego człowieka w Neapolu chroni czerwony rożek. Niegdyś wytwarzany przez jubilerów z korala, dziś coraz częściej zastępowany jest plastikiem. Nie zmienia to jednak jego podstawowej mocy. Nadal chroni mieszkańców przed złem i jest skuteczny w każdej postaci. Curniciello, jak mówią w Neapolu, może wisieć przy drzwiach. Można... View Article
Bez kategorii
08.03.2018 Świat w kobiecych rękach Autor: Małgorzata Jaszczołt Zainteresowanie dawnymi sposobami życia: technikami rękodzielniczymi i rzemieślniczymi, przetwórstwem pożywienia, ale też barwnym folklorem, stwarza możliwość powrotu do niedzisiejszych zajęć, ich reaktywacji, przypomnienia dawnych wartości, także na nowo interpretowanych. Dotyczy to także „tradycyjnych zajęć kobiecych”. Od wielu już lat popularność zdobywają np. warsztaty robótek ręcznych: dziergania na drutach, szydełkowania, hafciarskie. Dlatego w... View Article
Blog
15.02.2018 Skrzynia bandaji Autor: Bogna Łakomska W porównaniu z innymi krajami Azji, sztukę i kulturę Korei prezentuje się w Europie stosunkowo rzadko. Zaledwie kilka europejskich muzeów posiada galerie koreańskie. Niemniej wydaje się, że świadomość i zainteresowanie Koreą wśród Europejczyków wzrasta, co inspiruje do tworzenia nowych form edukacji i ekspozycji muzealnych. Dlatego też Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie postanowiło... View Article
Blog
08.02.2018 Krok do przodu, krok do tyłu. Autor: Małgorzata Jaszczołt Przetak, rzeszoto, młynek, wialnia i Bizon. Każde z tych słów wydaje się pochodzić z innej rzeczywistości, ale wszystkie określane nimi narzędzia służą do tego samego, czyli czyszczenia wymłóconego ziarna; bo młocka to nie koniec pracy z ziarnami zbóż. Po wymłóceniu ziarno należało oddzielić od plew, wyselekcjonować to lepszego i gorszego gatunku, wysortować... View Article
Blog
01.02.2018 Bóg-słoń, bóg-łakomczuch Autor: Magdalena Guziejko Bóg Ganeśa, zwany też Ganpati, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i najsympatyczniejszych bóstw hinduskiego panteonu. Jego wygląd jest bardzo charakterystyczny: ma on głowę słonia, jeden ułamany kieł, wydatny brzuch i kilka rąk trzymających atrybuty władzy. Ze stoickim spokojem zasiada na swoim niepozornym wierzchowcu: małej myszy. Skąd jednak głowa słonia i złamany kieł?... View Article
Blog
11.01.2018 Półtora kija, który… Autor: Małgorzata Jaszczołt Popularne powiedzenie głosi, że coś jest „proste jak budowa cepa”. Bo z czego składa się cep? Z dwóch połączonych „czymś” kijków: bijaka i dzierżaka. Przy bliższym oglądzie można jednak zauważyć, że to, co w cepie nie jest takie proste, to sposób połączenia tychże dwóch kijków: przy pomocy kapic (rodzaju kapturków), gązewki (kilkuwarstwowego... View Article
Inwestycje
22.12.2017 Kutia Autor: Bartek Kieżuń Kutia obecna na wigilijnych stołach raczej po wschodniej stronie Wisły,  kryje w sobie kilka tajemnic, bo tak naprawdę nikt nie wie nawet, co oznacza jej nazwa! Przygotowywana w Ukrainie, Rosji, Białorusi i w Polsce kutia ma za sobą naprawdę długa historię i orientalne korzenie. Badacze kuchni wnioskują o bliskowschodnim charakterze tej potrawy z... View Article

2020

2019

2018

2017

2014