Kuchnia Polska
Jak powstaje tradycyjny smakPublikacja zabiera czytelnika do dawnych spiżarni, kuchni oraz na talerze, których zawartość czasem może wydawać się zaskakująca, a innym razem doskonale znana i bliska. W katalogu znajdują się artykuły traktujące demokratycznie zarówno o kulisach powstawania dworskich przyjęć jak i o prostych, lecz bardzo wartościowych daniach z kuchni chłopskiej, wspólnie tworzących mozaikę polskiej tradycji kulinarnej. W zależności od warstwy społecznej, biesiadowanie przyjmowało odmienne szaty, spełniało inną funkcję, ale to, co łączyło i łączy nadal Polaków, to chęć spędzania wspólnego czasu przy stole.
Kulinaria związane są bezpośrednio z obrzędowością i niezliczoną ilością przedmiotów potrzebnych do przygotowania pożywienia i jego spożycia. Fotografie przedstawiające te przedmioty są ozdobą katalogu. W publikacji znajdują się także przepisy na poszczególne dnia.
Wystawa muzealna „ Kuchnia Polska. Jak powstaje tradycyjny smak.” nie mogła zamknąć w gablotach aromatów i smaków poszczególnych potraw, ale mogła i poszerzyła wiedzę odbiorców o metodach pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania komponentów dań. Dziesiątki przedmiotów i narzędzi zaprezentowały proces jaki przechodziły poszczególne produkty, aby stać się daniami, a te częścią życia Polaków.
Katalog do wystawy prezentowanej w PME w okresie kwiecień – wrzesień 2007. Publikacja bogato ilustrowana.
Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, 2007.
ISBN 978-83-88654-46-6, 48 stron, katalog wystawy, publikacja bogato ilustrowana.
15,75 zł (brutto) + koszty przesyłki
Jeśli jesteś zainteresowany zakupem wydawnictwa? Napisz do nas!
Państwowe Muzeum Etnograficzne
w Warszawie
ul. Kredytowa 1
00-056 Warszawa
Sekretariat:
22 827 76 41 wew. 231
sekretariat@ethnomuseum.pl