Wielkanoc to najważniejsze wydarzenie religii chrześcijańskiej w ciągu roku. Jedną z tradycji jest przygotowywanie kolorowych jajek, które w Wielką Sobotę zanoszone są do kościoła, by je poświęcić wraz z innymi pokarmami.
Dawniej, ale pewnie niektórzy nadal korzystają ze starych metod, barwiono jaja za pomocą roślin. I tak, dzięki moczeniu w wywarze z kory dębowej otrzymywano jajka w kolorze czarnym, sok z buraków pozwalał uzyskać kolor różowy, a wywar z kapusty – fioletowy/granatowy.
Dlaczego jajko jest tak ważne? Jest ono symbolem nowego życia co dobrze koresponduje z czasem, w którym wydarza się Wielkanoc. Bowiem na wiosnę wszystko budzi się do życia, przyroda rozpoczyna kolejny cykl.
W przygotowanym materiale filmowym prezentujemy jak przygotować jajko do koszyka wielkanocnego metodą batikową.
Zaproście bliskich do działania i… Wesołych Świąt!