pl
Godziny otwarcia:
PON:Zamknięte
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 17:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 10:00 – 17:00
PT: 10:00 – 17:00
SOB: 10:00 – 18:00
ND: 12:00 – 17:00
Godziny otwarcia:
PON:Zamknięte
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 17:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 10:00 – 17:00
PT: 10:00 – 17:00
SOB 10:00 – 18:00
ND: 12:00 – 17:00
pl
Godziny otwarcia:
PON: Zamknięte
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 17:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 10:00 – 17:00
PT: 10:00 – 17:00
SOB: 10:00 – 18:00
ND: 12:00 – 17:00
Godziny otwarcia:
PON: Zamknięte
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 17:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 10:00 – 17:00
PT: 10:00 – 17:00
SOB 10:00 – 18:00
ND: 12:00 – 17:00
pl
debata online
Godziny 18:00
Cena bezpłatne
18.09.2021

Debata online „Kuchnia polska”

Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś – słyszy się czasami. Czym jest dziś kuchnia polska? To przejściowa moda, która opanowała środowisko kucharzy? Codzienny obiad, niekoniecznie okraszony refleksją? A może składkowa polskiej tożsamości, kulturowe dziedzictwo albo kwestia światopoglądu? Kulinaria jak wszystkie inne dziedziny ludzkiej aktywności podlegają modom, wpływom i są wykorzystywane w najdziwniejszy czasem sposób. W czasie rozmowy postaramy się spojrzeć na polskie gotowanie w szerokim, kulturalnym i społecznym kontekście.

Debata odbędzie się online na Facebooku PME 18 września o godz. 18 w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.

Wstęp bezpłatny.

Prowadzenie i goście:
Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Publikuje w Kukbuku, Newseeku, Wysokich Obcasach i Twoim Stylu. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia.

Magdalena Okraska – etnografka, nauczycielka, działaczka społeczna. Autorka książki reportażowej o skutkach polskiej transformacji „Ziemia jałowa. Opowieść o Zagłębiu”.

Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wydziału Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Stała autorka Kwartalnika „Przekrój” i portalu Culture.pl. Autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych oraz organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych.