pl
Godziny otwarcia:
SOB: 20:00 – 02:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 17:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 10:00 – 17:00
PT: 10:00 – 17:00
SOB: 20:00 – 02:00
ND: nieczynne
Godziny otwarcia:
SOB 10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 17:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 10:00 – 17:00
PT: 10:00 – 17:00
SOB 10:00 – 18:00
ND: 12:00 – 17:00
pl
Godziny otwarcia:
SOB: 20:00 – 02:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 17:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 10:00 – 17:00
PT: 10:00 – 17:00
SOB: 20:00 – 02:00
ND: nieczynne
Godziny otwarcia:
SOB 10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 17:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 10:00 – 17:00
PT: 10:00 – 17:00
SOB 10:00 – 18:00
ND: 12:00 – 17:00
pl
Wydarzenie online
Godziny 11:00
25.04.2021

Dzień Ziemi

Dzień Ziemi – pokaz kulinarny z Jakubem Kuroniem
25 kwietnia, godz. 11:00
Premierowy pokaz na naszym profilu FB oraz na kanale YouTube.

Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie i Bank Żywności SOS w Warszawie łączą siły i zapraszają na wyjątkowy pokaz kulinarny z Jakubem Kuroniem!

Grafika ilustrująca wydarzenie. Centralnie umieszczony tależ z wiosnną zupą, wokół talearza kwiaty i motyle. Obok talerza ptak i myszka, pod rysunkiem talerza napis "Dzień Ziemi".

Z okazji Dnia Ziemi spotkamy się w muzealnej kuchni po to, by upichcić coś pysznego. Co przygotujemy? Niech to pozostanie pyszną i słodką tajemnicą.

Podczas pokazu Monika Krysztofińska z Działu Edukacji PME będzie rozmawiać ze znamienitym kucharzem Jakubem Kuroniem o jedzeniu. Spojrzymy wraz z nimi na pożywienie przez pryzmat etnografii, dzisiejszych oraz dawnych praktyk związanych z żywnością. Zastanowimy się nad tym co kupujemy, jemy i czy zawsze odżywaliśmy się tak samo? Sprawdzimy jak przechowujemy jedzenie oraz czy ma to wszystko wpływ na marnowanie żywności? Zachęcamy do śledzenia kulinarnych kroków Jakuba Kuronia w muzealnej kuchni – spróbujcie odtworzyć jego danie przygotowane z okazji Dnia Ziemi!

Na deser naszego pokazu aktor Artur Barciś przeczyta rymowaną bajkę! Nauka dla małych i starszych widzów o tym co robić, żeby nie marnować żywności.

Wydarzenie bez ograniczeń wiekowych. Zapraszamy dzieci i dorosłych.


Lista składników do wspólnego gotowania:

Plansza przedstawiająca składniki do wspólnego gotowania: 4 jajka na twardo, 1 bagietka, 1/3 kalafiora, pęczek szczypiorku, 100g kaszy jaglanej, 250 ml oleju rzepakowego, łyżka kminu rzymskiego, sól, 15 szt daktyli suszonych, 200 ml mleczka kokosowego, 100 ml olejku kokosowego 1 gruszka, 1 jabłko, szczypta cynamonu, 1 gorzka czekolada Wedel, 2 łyżki miodu

Organizatorzy

Partnerzy

Darczyńcy

Produkcja i montaż filmu