pl
Godziny otwarcia:
CZW:10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
CZW:10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
pl
Godziny otwarcia:
CZW: 10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
CZW: 10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
pl
Warsztaty kulinarne
Godzina 10:00-12:00
Cena Bezpłatny bilet
Lokalizacja Zbiórka przy recepcji
04.10.2025

Warsztaty kulinarne: dzika róża, czarny bez

Podczas familijnych warsztatów porozmawiamy o zastosowaniach róży i czarnego bzu oraz wykonamy z nich pyszne desery i napoje. Wydarzenie w ramach projektu Ludowy Gradient.

POBIERZ BEZPŁATNY BILET!

DLA KOGO?

Dla dzieci od 6. roku życia oraz towarzyszącym im osób dorosłych.

DOSTĘPNOŚĆ

Wydarzenie tłumaczone na  Polski Język Migowy. Więcej informacji dla osób z różnymi potrzebami: dostepnosc@ethnomuseum.pl; tel. 512 940 167 (możliwość wysłania SMS). Prosimy o kontakt telefoniczny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-16:00.

O WYDARZENIU

Dzika róża i czarny bez są cenione nie tylko za swoje dekoracyjne walory, lecz także jako niezastąpione skarby w medycynie roślinnej. Podczas warsztatów nie tylko odkryjemy kulinarne bogactwo tych roślin, ale także poznamy sposób przygotowywania ich tworząc niezwykle smakowite delicje. Dowiemy się o różnorodnych zastosowaniach róży i czarnego bzu w tradycyjnej kulturze ludowej, tworząc jednocześnie niezapomniane doświadczenie kulinarno-symboliczne.

Podczas warsztatów przygotujemy:

● jesienną, pożywną sałatkę z sezonowych warzyw, owoców, dzikich ziół z aromatycznym dressingiem na bazie owoców czarnego bzu (w dwóch wersjach: z kurczakiem lub marynowanym tofu);

● lemoniadę z syropem z kwiatów czarnego bzu z octem jabłkowym z trawą żubrową (nauczymy się robić syrop na bazie suszonych kwiatów);

● rozgrzewające, poprawiające odporność smoothie z burakiem z imbirem i płatkami róży;

● deser z chleba i jesiennych jabłek, przekładamy konfiturą z bzu, kremem śmietankowo-waniliowym, posypany cukrem różanym, pudrem z bzu i płatkami róży.

PROWADZENIE

Anna Maja Wasilewska – od 10 lat właścicielka zdrowego cateringu Sokowirówka – soki na eventy. Socjolożka wsi, dyplomowana specjalistka żywienia człowieka i absolwentka zielarstwa. Uczy, że można jeść zdrowo, lokalnie i bez wyrzeczeń. Jest orędowniczką sezonowości i lokalności zafascynowaną obyczajowością polskiej wsi.  Współpracuje z warszawskim Muzeum Pałacu Króla Jana Sobieskiego w Wilanowie, gdzie jako edukator kulinarny prowadzi warsztaty ze staropolskiej kuchni. A świeże soki, smoothies i finger foods, które tworzy to coś więcej niż zwykłe zdrowe koktajle i przekąski na imprezę. To opowieści! O warzywach, o ziołach, o jadalnych kwiatach i tradycjach kulinarnych polskiej wsi;

Joanna Jaroć – jestem edukatorką kulinarną i przyrodniczą, związaną z Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie od 10 lat. Prowadzę tam warsztaty kulinarne z rekonstrukcji historycznej kuchni staropolskiej oraz zajmuję się ogrodem historycznym z dawnymi gatunkami warzyw, owoców i ziół. Pracuję także nad tworzeniem edukacyjnej oferty muzealnej w obszarze szeroko pojętej kultury stołu tworząc programy zajęć dla grup i gości indywidualnych. Współtworzę programy do zimowego i letniego wypoczynku dzieci w muzeum, przygotowuję menu oraz piszę scenariusze do zajęć. Moim głównym zainteresowaniem jest wykorzystanie dzikorosnących roślin w kuchni i apteczce. W ramach ciągłego dokształcania się, ukończyłam ostatnio kurs Terapeuty Żywieniowego oraz finiszuję z kursem Zielarz Fitoterapeuta, oba w Instytucie Zielarstwa i Terapii Naturalnych w Warszawie.


Projekt Ludowy Gradient dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury oraz ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego, organizatora Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie.