pl
Godziny otwarcia:
WT: 11:00 – 19:00
PON: Zamknięte
WT: 11:00 – 19:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 11:00 – 17:00
PT: 11:00 – 19:00
SOB: 12:00 – 18:00
ND: 12:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
WT:11:00 – 19:00
PON: Zamknięte
WT: 11:00 – 19:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 11:00 - 17:00
PT: 11:00 – 19:00
SOB 12:00 – 18:00
ND: 12:00 – 18:00
pl
Godziny otwarcia:
WT: 11:00 – 19:00
PON: Zamknięte
WT: 11:00 – 19:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 11:00 – 17:00
PT: 11:00 – 19:00
SOB: 12:00 – 18:00
ND: 12:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
WT: 11:00 – 19:00
PON: Zamknięte
WT: 11:00 – 19:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 11:00 - 17:00
PT: 11:00 – 19:00
SOB 12:00 – 18:00
ND: 12:00 – 18:00
pl
Godzina 14:00
Cena bezpłatne
18.09.2021

Europejskie Dni Dziedzictwa

Tradycje kulinarne, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, lokalne obyczaje, obiekty związane z turystyką kulturową, zabytki przetwórstwa spożywczego – to dziedzictwo szczególnie ważne dla tożsamości narodu, który przez lata znajdował się w rękach zaborców, a mimo to nigdy nie zapomniał o swoich korzeniach. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych śladach tradycji rzemieślniczych (np. obiektach, takich jak mleczarnie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również na dziedzictwie niematerialnym (zwyczaje, receptury, obrzędy).

Wydarzenia w PME:

  • godz. 14:00 – oprowadzanie po wystawie „Porządek rzeczy. Magazyn Piotra B. Szackiego”;
    Obowiązują rezerwacje: rezerwacje@ethnomuseum.pl 
  • godz. 16:00 – oprowadzanie po wystawie „Porządek rzeczy. Magazyn Piotra B. Szackiego”;
    Obowiązują rezerwacje: rezerwacje@ethnomuseum.pl 
  • godz. 18:00 – debata online „Kuchnia polska” (zoom i relacja live na Facebook PME)
    Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś – słyszy się czasami. Czym jest dziś kuchnia polska? To przejściowa moda, która opanowała środowisko kucharzy? Codzienny obiad, niekoniecznie okraszony refleksją? A może składkowa polskiej tożsamości, kulturowe dziedzictwo albo kwestia światopoglądu? Kulinaria jak wszystkie inne dziedziny ludzkiej aktywności podlegają modom, wpływom i są wykorzystywane w najdziwniejszy czasem sposób. W czasie rozmowy postaramy się spojrzeć na polskie gotowanie w szerokim kulturalnym i społecznym kontekście.

Prowadzenie i goście:
Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Publikuje w Kukbuku, Newseeku, Wysokich Obcasach i Twoim Stylu. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia.

Magdalena Okraska – etnografka, nauczycielka, działaczka społeczna. Autorka książki reportażowej o skutkach polskiej transformacji „Ziemia jałowa. Opowieść o Zagłębiu”.

Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wydziału Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Stała autorka Kwartalnika „Przekrój” i portalu Culture.pl. Autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych oraz organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych.