DLA KOGO?
Wydarzenie dla osób dorosłych.
DOSTĘPNOŚĆ
Więcej informacji: dostepnosc@ethnomuseum.pl; tel. 502 955 534 (możliwość wysłania SMS).
O WYDARZENIU
Z okazji Dnia Kimchi zapraszamy na warsztaty, podczas których poznamy Kimjang – tradycję wspólnego przyrządzania kimchi. W 2013 roku Kimjang zostało wpisane na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Co ważne, wpis ten dotyczy nie samego kimchi jako potrawy, ale aktu wspólnego tworzenia i dzielenia się kimchi. Ta tradycja ucieleśnia uniwersalne wartości, takie jak duch dzielenia się z sąsiadami, rodzinna solidarność i poczucie wspólnoty osób należących do społeczności.
Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy najbardziej znaną i klasyczną wersję kimchi — Baechu Kimchi (kimchi z kapusty pekińskiej). W przestrzeni sali warsztatowej zobaczycie plansze przedstawiające koreańską tradycję Kimjang i kimchi.
PROWADZENIE
Katarzyna Flis