KUP BILET!
DLA KOGO?
Dla osób dorosłych i młodzieży.
DOSTĘPNOŚĆ
Informacje dla osób z różnymi potrzebami: dostepnosc@ethnomuseum.pl; tel. 512 940 167 (możliwość wysłania SMS). Prosimy o kontakt telefoniczny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-16:00.
O WYDARZENIU
Podczas warsztatów kulinarnych odkryjemy smaki Afryki Środkowej, m.in. z Kamerunu, Gabonu, Konga i Republiki Środkowoafrykańskiej. Dowiemy się, co osoby z tych krajów jedzą na śniadanie, obiad czy kolację oraz czym ich kuchnia różni się od polskiej.
Warsztaty poprowadzą szefowie kuchni i właściciele restauracji Tropikalny Talerz. Opowiedzą również o swoim doświadczeniu jako Polacy pochodzenia afrykańskiego – z jakiego kraju pochodzą, czym zajmują się w Polsce i dlaczego zdecydowali się tu zostać.
Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy:
1. Mini szaszłyki z plantanów oraz z kurczakiem lub warzywami,
2. Sos orzechowy z kurczakiem lub warzywami,
3. Pączki bananowe z lekko pikantnym sosem pomidorowym.
PROWADZENIE
Kameruńczycy mieszkający w Polsce od 17 lat, Steves Dongmo i Alex Noumi, są szefami kuchni i właścicielami jedynej w Łodzi restauracji z kuchnią afrykańską – Tropikalny Talerz. Jeden z nich ukończył stosunki międzynarodowe na Uniwersytecie Łódzkim, a drugi jest inżynierem petrochemii z Politechniki Warszawskiej, filia w Płocku. Z pasji do gotowania organizują i prowadzą warsztaty kulturowo-gastronomiczne, popularyzując wiedzę o kuchni afrykańskiej, która wciąż jest w Polsce mało znana. Dzielą się również swoim doświadczeniem życia jako Polacy pochodzenia afrykańskiego.