pl
Godziny otwarcia:
PT:10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
PT:10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
pl
Godziny otwarcia:
PT: 10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
PT: 10:00 – 18:00
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
pl
Warsztaty kulinarne
Godzina 14:00-15:30
Cena 19/10
Lokalizacja Zbiórka przy recepcji
27.09.2025

Warsztaty kulinarne: Za’atar manakish | TISZ

Przygotujemy za’atar manakish – danie z cienkiego ciasta z oliwą i przyprawą za’atar, szczególnie ważne w kuchni palestyńskiej i izraelskiej. Wydarzenie realizowane w ramach TISZ: KORZENIE.

KUP BILET!

DLA KOGO?

Dla osób dorosłych i młodzieży od 16 roku życia.

DOSTĘPNOŚĆ

Więcej informacji dla osób z różnymi potrzebami: dostepnosc@ethnomuseum.pl; tel. 512 940 167 (możliwość wysłania SMS). Prosimy o kontakt telefoniczny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-16:00.

O WYDARZENIU

Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy za’atar manakish – popularną potrawę w wielu krajach regionu MENA (Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej), składającą się z cienkiego ciasta, oliwy i mieszanki przypraw za’atar. Danie to ma szczególne znaczenie w kuchni palestyńskiej i izraelskiej.

Spotkanie będzie okazją do przyjrzenia się jedzeniu jako elementowi korzeni i dziedzictwa, zarówno materialnego, jak i niematerialnego, kulturowego i naturalnego. Porozmawiamy o za’atarze, przyprawie i roślinie, a także o jego znaczeniu w codziennych praktykach kulinarnych i społecznych. Zastanowimy się, jak dostęp do zasobów naturalnych i tradycji może stać się źródłem napięć i opresji. Wspólnie przyjrzymy się temu, jak jedzenie może odzwierciedlać szersze zjawiska społeczno-polityczne.

Prowadzenie:

Julia Grudzień – absolwentka etnologii i antropologii kulturowej oraz studentka Artes Liberales na Uniwersytecie Warszawskim, pracowniczka działu edukacji w PME. Zajmuje się badaniem fotografii i muzeów, szczególnie w kontekście dekolonialnym oraz krytycznymi studiami nad dziedzictwem.

Wydarzenie realizowane w ramach TISZ: KORZENIE – 5-dniowego programu spotkań, warsztatów, spacerów wokół dziedzictwa kulinarnego. TISZ: Korzenie organizuje Muzeum POLIN.