KUP BILET!
DLA KOGO?
Dla osób dorosłych i młodzieży od 16 roku życia.
DOSTĘPNOŚĆ
Więcej informacji dla osób z różnymi potrzebami: dostepnosc@ethnomuseum.pl; tel. 512 940 167 (możliwość wysłania SMS). Prosimy o kontakt telefoniczny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-16:00.
O WYDARZENIU
Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy za’atar manakish – popularną potrawę w wielu krajach regionu MENA (Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej), składającą się z cienkiego ciasta, oliwy i mieszanki przypraw za’atar. Danie to ma szczególne znaczenie w kuchni palestyńskiej i izraelskiej.
Spotkanie będzie okazją do przyjrzenia się jedzeniu jako elementowi korzeni i dziedzictwa, zarówno materialnego, jak i niematerialnego, kulturowego i naturalnego. Porozmawiamy o za’atarze, przyprawie i roślinie, a także o jego znaczeniu w codziennych praktykach kulinarnych i społecznych. Zastanowimy się, jak dostęp do zasobów naturalnych i tradycji może stać się źródłem napięć i opresji. Wspólnie przyjrzymy się temu, jak jedzenie może odzwierciedlać szersze zjawiska społeczno-polityczne.
Prowadzenie:
Julia Grudzień – absolwentka etnologii i antropologii kulturowej oraz studentka Artes Liberales na Uniwersytecie Warszawskim, pracowniczka działu edukacji w PME. Zajmuje się badaniem fotografii i muzeów, szczególnie w kontekście dekolonialnym oraz krytycznymi studiami nad dziedzictwem.
Wydarzenie realizowane w ramach TISZ: KORZENIE – 5-dniowego programu spotkań, warsztatów, spacerów wokół dziedzictwa kulinarnego. TISZ: Korzenie organizuje Muzeum POLIN.