pl
Godziny otwarcia:
PT:11:00 – 19:00
PON: Zamknięte
WT: 11:00 – 19:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 11:00 – 17:00
PT: 11:00 – 19:00
SOB: 12:00 – 18:00
ND: 12:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
PT:11:00 – 19:00
PON: Zamknięte
WT: 11:00 – 19:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 11:00 - 17:00
PT: 11:00 – 19:00
SOB 12:00 – 18:00
ND: 12:00 – 18:00
pl
Godziny otwarcia:
PT: 11:00 – 19:00
PON: Zamknięte
WT: 11:00 – 19:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 11:00 – 17:00
PT: 11:00 – 19:00
SOB: 12:00 – 18:00
ND: 12:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
PT: 11:00 – 19:00
PON: Zamknięte
WT: 11:00 – 19:00
ŚR: 11:00 – 19:00
CZW: 11:00 - 17:00
PT: 11:00 – 19:00
SOB 12:00 – 18:00
ND: 12:00 – 18:00
pl
spacer po Warszawie
Godzina 11:00 - 13:00
Cena wstęp bezpłatny
15.09.2024

Wiejski czy miejski – trzeci krajobraz

Spotkanie w formie spaceru w terenie, podczas którego zapoznamy się z określeniem „ trzeci krajobraz"

DLA KOGO?

Wydarzenie dla młodzieży i osób dorosłych.

DOSTĘPNOŚĆ

Więcej informacji: dostepnosc@ethnomuseum.pl; tel. 502 955 534 (możliwość wysłania SMS).

O WYDARZENIU

Wydarzenie odbywa się w ramach projektu Ludowy Gradient.
Spacer rozpocznie się pod budynkiem Muzeum, na ul. Kredytowej 1.

To spotkanie w formie spaceru w terenie, podczas którego zapoznamy się z określeniem „ trzeci krajobraz”. Koncept ten nawiązuje do niezagospodarowanych, spontanicznych przestrzeni, które stają się oazą dla dzikiego życia i miejskim ogrodem dla mieszkańców. Trzeci krajobraz to nie tylko miejsce, ale także idea. Od wieków tereny wiejskie ulegają stopniowemu absorbowaniu przez miasta, a roślinność na nich obecna zostaje wkomponowana w miejską strukturę lub wręcz przekazywana dzikiej naturze. Miejsca które się „zorganizowały” samodzielnie to przestrzenie bez ingerencji człowieka niekiedy nazwane miejskimi nieużytkami. Często one postrzegane są jako niechciane, zapomniane, a czasami nawet zaniedbane. Jednakże, to właśnie w tych porzuconych przestrzeniach dzikie rośliny przejmują kontrolę.

PROWADZENIE

Kaja Nowakowska – połowa Mead Leadies. Kaja wraz z Małgorzatą Ruszkowska Inspirują je dzikie rośliny jadalne, lecznicze, grzyby oraz dawne techniki przetwórcze, takie jak fermentacja. Od lat z sukcesem prowadzą warsztaty kulinarne, zielarskie, kosmetyczne, barwierskie i spacery etnobotaniczne – dla dorosłych i dla dzieci. Autorki dwóch książek: Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin oraz Dzikie kiszonki i inne fermentacje. Miłośniczki wegetariańskiej i wegańską zrównoważonej kuchni, promotorki zielonego stylu życia i gotowania. Zarażają pasją  do odkrywania tajemnic przyrody.

POBIERZ BILET!