pl
Godziny otwarcia:
PON:Zamknięte
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
PON:Zamknięte
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
pl
Godziny otwarcia:
PON: Zamknięte
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
Godziny otwarcia:
PON: Zamknięte
PON: Zamknięte
WT: 10:00 – 18:00
ŚR: 10:00 – 18:00
CZW: 10:00 – 18:00
PT: 10:00 – 18:00
SOB: 11:00 – 18:00
ND: 11:00 – 18:00
pl
Blog
03.04.2020 Procesje z Jezuskiem Palmowym Ten rok jest inny, nieprzewidziany, trudny. Nikt w czasach pokoju nie był w stanie przewidzieć, że pojawi się „coś” co sparaliżuje „cały świat” i uniemożliwi także odtwarzanie – jak mawiają niektórzy etnografowie – „odwiecznych obrzędów”. Wielkanocne działania obrzędowe odbywać się będą wyłącznie w sferze domowej: w domu możemy poświęcić palmy i wielkanocny koszyczek. Uroczystości z... View Article
Blog
27.03.2020 Na czas zarazy Zaraza, mór. Historia badań epidemiologicznych i wirusologicznych jest relatywnie krótka. Poziom wiedzy medycznej do XIX wieku nie prezentował się zbytnio okazale, a szczególnie jeśli chodzi o bakterie i wirusy wywołujące epidemie. Przez wiele stuleci łączono obecność morów i zaraz z boskimi karami, klątwami-czarami czy wojennymi strategiami najeźdźców – jak to miało miejsce w XIII wieku... View Article
Blog
13.01.2020 A la polonaise „Nie każdy myśli, ale każdy jada” – Paul Tremo „pierwszy kuchmistrz w Europie”, nadworny kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Kilka lat temu Renee Redzepi, najbardziej uznany kucharz świata, spróbował na Suwalszczyźnie lokalnych, tradycyjnych produktów, po czym bez szczególnego wahania zawyrokował, że to Polska stanie się nowym kierunkiem światowej międzynarodówki gurmandzistów. Uczta, którą trzynastu największych kucharzy... View Article
Blog
23.12.2019 Wyjazd musi się zwrócić Nad Balaton Polacy zamiast ręczników i olejków do opalania wieźli w walizkach dresy i futra. A oprócz salami i papryki przywozili dezodoranty w sztyfcie i sprayu. Tekst: Joanna Szyndler Balaton – największe jezioro na Węgrzech i w Europie Środkowej, zwane węgierskim morzem. Dość płytkie, bo o średniej głębokości 3,2 m, o jasnym kolorze, czasem wręcz... View Article
Blog
20.12.2019 Kult(ur)owe oblicza garnituru Adolf Loos, autor głośnego eseju „Ornament i zbrodnia”, uważał garnitur za dobry przykład nowoczesnego projektowania, bez zbędnych ozdób czy dekoracji, ale z odpowiednią liczbą i rozmieszczeniem kieszeni, ciemny, wielofunkcyjny. Starannie zaprojektowany i wykonany garnitur sprawia, że wygląda się w nim korzystnie, nawet atrakcyjnie. Chodzi przede wszystkim o proporcje ciała, które można świetnie skorygować za pomocą... View Article
Blog
20.12.2019 Jemioła dobra na wszystko W myśl przysłowia „Kto nie ma jemioły, cały rok goły” – w każdym domu ta wiecznie zielona roślina powinna zawisnąć, najlepiej u powały pod sufitem, na drzwiach do domostwa albo nad stołem, który jednoczy domowników. Jej staropolska nazwa to „starzęśla”. Skąd wzięła się ta kariera jemioły, która jest przecież krzewem pasożytniczym lub według nowszej nomenklatury... View Article
Blog
19.12.2019 Pewex z księżyca Stwierdzenie, że „Pewex” powołano po to, by sprzedawać Wyborową za dewizy i kupować za to majtki do zwyczajnych sklepów, nieprzyjemnie rozbraja mit o luksusie. Ale to niecała prawda. Tekst: Aleksandra Boćkowska W Gliwicach i Rzeszowie – puby. W Łodzi – klub muzyczny. W Bydgoszczy, Raciborzu, Gdyni, Chełmie i pewnie dziesiątkach innych miast – sklepy z odzieżą... View Article
Blog
12.12.2019 Blog – Między „dziadkami” a karpiem Kulinaria to dziś najpopularniejszy temat antropologii współczesności. Badania różnych aspektów odżywiania się, w tym zagadnienie dziedzictwa kulinarnego prowadzone są w wielu polskich instytucjach badawczych. Uczestniczą w nich nie tylko polscy badacze, ale też przedstawiciele zagranicznych uczelni, zainteresowani specyfiką przemian polskiej kuchni. Również i ja zajmuję się tym zagadnieniem od wielu lat. Przeprowadziłam badania terenowe na... View Article
Blog
25.11.2019 Blog – Figa z makiem, z masłem, na szyi? Symbolika figi i figowca jest bardzo rozwinięta we wszystkich kulturach, które znały to drzewo i jego owoc z bezpośredniego doświadczenia. Figa zakorzeniła się także w krajach, w których klimat nie sprzyja jej występowaniu, jak na przykład w Polsce, gdzie spotykamy ją w dziecięcym dziś powiedzonku „figa z makiem”, oznaczającym „nic nie dostaniesz”. Jak wiele ważnych... View Article