17.04.2020Głupawy uśmiech GiocondyPrzewijając na Netfliksie dwusetny film o van Goghu łatwo nabrać przekonania, że gdy dzieło sztuki i artysta przebija się do szerokiej świadomości, prowadzi to wyłącznie do jego zbanalizowania i nieznośnego mnożenia stereotypów. Można w tej sytuacji obrazić się na świat jak bohater Krivoklata Jacka Dehnela, mizantropijny arystokrata ducha wściekły na okrągłe zdania o „nieziemskiej słodyczy”... View Article
Blog
10.04.2020Co do koszyczka i dlaczego…?Wielkanoc 2020 będzie się różniła diametralnie od tego co znane i rokrocznie powtarzane. Te święta będą mogły być zaledwie namiastką rozbudowanego wielkanocnego tradycyjnego świętowania, które rozpoczęła Niedziela Palmowa. Wielkanoc to w wymiarze religijnym mistyczne święto celebracji Zmartwychwstania Chrystusa – Syna Boga, a w symbolicznym apoteoza radości z odradzania się życia w przyrodzie. Bez względu na... View Article
Blog
09.04.2020PłaszczanicaCzekając na możliwość ponownego otwarcia naszych wystaw dla zwiedzających, pragnę wskazać Państwu zabytek, który uzupełnił dotychczasową ekspozycji tak zwanej Sali Mniejszości, będącej częścią wystawy stałej „Czas świętowania”. Przestrzeń tej sali wypełniają zabytki, filmy i fotografie prezentujące wycinki obrzędowości kilku mniejszości etnicznych i religijnych zamieszkujących obszar Polski współczesnej i historycznej: Tatarów, Ormian, Litwinów, Hucułów i w... View Article
Blog
03.04.2020Procesje z Jezuskiem PalmowymTen rok jest inny, nieprzewidziany, trudny. Nikt w czasach pokoju nie był w stanie przewidzieć, że pojawi się „coś” co sparaliżuje „cały świat” i uniemożliwi także odtwarzanie – jak mawiają niektórzy etnografowie – „odwiecznych obrzędów”. Wielkanocne działania obrzędowe odbywać się będą wyłącznie w sferze domowej: w domu możemy poświęcić palmy i wielkanocny koszyczek. Uroczystości z... View Article
Blog
27.03.2020Na czas zarazyZaraza, mór. Historia badań epidemiologicznych i wirusologicznych jest relatywnie krótka. Poziom wiedzy medycznej do XIX wieku nie prezentował się zbytnio okazale, a szczególnie jeśli chodzi o bakterie i wirusy wywołujące epidemie. Przez wiele stuleci łączono obecność morów i zaraz z boskimi karami, klątwami-czarami czy wojennymi strategiami najeźdźców – jak to miało miejsce w XIII wieku... View Article
Blog
13.01.2020A la polonaise„Nie każdy myśli, ale każdy jada” – Paul Tremo „pierwszy kuchmistrz w Europie”, nadworny kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Kilka lat temu Renee Redzepi, najbardziej uznany kucharz świata, spróbował na Suwalszczyźnie lokalnych, tradycyjnych produktów, po czym bez szczególnego wahania zawyrokował, że to Polska stanie się nowym kierunkiem światowej międzynarodówki gurmandzistów. Uczta, którą trzynastu największych kucharzy... View Article
Blog
23.12.2019Wyjazd musi się zwrócićNad Balaton Polacy zamiast ręczników i olejków do opalania wieźli w walizkach dresy i futra. A oprócz salami i papryki przywozili dezodoranty w sztyfcie i sprayu. Tekst: Joanna Szyndler Balaton – największe jezioro na Węgrzech i w Europie Środkowej, zwane węgierskim morzem. Dość płytkie, bo o średniej głębokości 3,2 m, o jasnym kolorze, czasem wręcz... View Article
Blog
20.12.2019Kult(ur)owe oblicza garnituruAdolf Loos, autor głośnego eseju „Ornament i zbrodnia”, uważał garnitur za dobry przykład nowoczesnego projektowania, bez zbędnych ozdób czy dekoracji, ale z odpowiednią liczbą i rozmieszczeniem kieszeni, ciemny, wielofunkcyjny. Starannie zaprojektowany i wykonany garnitur sprawia, że wygląda się w nim korzystnie, nawet atrakcyjnie. Chodzi przede wszystkim o proporcje ciała, które można świetnie skorygować za pomocą... View Article
Blog
20.12.2019Jemioła dobra na wszystkoW myśl przysłowia „Kto nie ma jemioły, cały rok goły” – w każdym domu ta wiecznie zielona roślina powinna zawisnąć, najlepiej u powały pod sufitem, na drzwiach do domostwa albo nad stołem, który jednoczy domowników. Jej staropolska nazwa to „starzęśla”. Skąd wzięła się ta kariera jemioły, która jest przecież krzewem pasożytniczym lub według nowszej nomenklatury... View Article